Bygga pool

Allt fler villaägare väljer att bygga en egen pool. Helst vill man ha en pool med ett integrerat pooldäck i trä. Ofta bygger man en stor träaltan med utgång direkt från huset och som sedan går runt hela poolen.

Men hur ska man tänka?

Det finns flera sätt att tänka på när det gäller en trädgårdspool. Är priset viktigt eller är det hållbarhet och kvalitet som är det viktigaste. Hur man än bär sig åt är en pool kostsam att bygga, så det är alltid bättre att lägga på lite extra för att få bra kvalitet och en hållbar pool. Att bygga poolen själv är vanskligt eftersom det krävs expertkunskap för att få allt bra.

Det bästa är att anlita en poolfirma som gör jobbet. De kan bedöma vilken typ av pool som passar bäst för de förutsättningar som finns på din tomt. Dessutom kan det vara bättre garantier för jobbet om en poolfirma har helhetsansvaret.

Innan du börjar

Innan du anlitar ett företag bör du själv tänka efter på ett par punkter.

  • Hur mycket kommer ni att utnyttja poolen
  • Finns det barn i familjen
  • Är du beredd på att lägga ner det jobb som krävs för att ha en fräsch pool som man kan bada i utan risk

Alla dessa frågor påverkar dels om du verkligen ska skaffa pool och vilken typ du i så fall ska ha.

Om poolen inte nyttjas i någon större omfattning känns oftast kostnaden och jobbet med denna som väldigt stora. Kanske är det då bättre att spara pengarna och unna sig lite extra dagar på ett spa varje år.

Har ni små barn i familjen? Kanske är det då bättre att vänta med poolen tills barnen blivit större. Det händer varje år olyckor när små barn trillar i familjens pool och i värsta fall drunknar. Tänk också på att poolen måste vara inhägnad så att främmande barn inte kan komma in och trilla i.

Med större barn är det härligt med en pool, men poolen ska då vara anpassad så att den inte är alltför djup.

Att underhålla en pool kostar både tid och pengar. Det gäller att vara noggrann så att vattnet alltid är fräscht och att ingen riskerar bli sjuk av vattnet. Vissa poolfirmor erbjuder en slags totalentreprenad där de även tar hand om rengöring och klorering av poolen. Ibland kan det vara bra att ha ett sånt avtal så riskerar du inte att ha en smutsig och ofräsch pool som ni ändå inte kan bada i.