Vad kostar det att underhålla sitt hus?

Om du har ett eget hus är du nog medveten om att det kostar en hel del. Förutom amorteringar, vatten, värme och el så behöver huset underhållas för att inte förfalla. Även om ditt hus är ganska nytt behöver man åtgärda vissa saker. Genom att planera för underhållet och lägga undan pengar för detta varje månad kan du undvika smällar när du behöver fixa taket, dränera eller sätta in en ny värmekälla.

När det är dags för fönsterbyte, lägga om taket eller byta värmesystem så kommer det att kosta en bra slant. Om du gör upp en plan för underhållsarbetet både på lång och kort sikt så kan du veta ungefär vad som behöver göras och vad det kommer att kosta. Då kan du planera ditt sparande efter det och slipper då någon står ekonomisk smäll.

Ett äldre hus kostar oftast mer att underhålla än ett nyare. Men om du räknar 25 – 30 000 kr per år så räcker det ganska långt.

Vad är det som behöver underhåll i huset?

När du är ägare av ett hus är det du själv som måste stå för alla kostnader för att allt ska fungera. Att strunta i underhållet är väldigt dumt. Det kan innebära att du får skador på huset som blir mångdubbelt dyrare att reparera. Om du sen ska sälja huset är det viktigt att allt underhåll är gjort. Om du får fuktskador som inte åtgärdats blir det svårare att sälja huset.

Ditt hus behöver underhåll både på insidan och utsidan. Inne i huset kommer du kanske att behöva byta ut kyl och frys, spis, diskmaskin och tvättmaskin. Planera även för ommålning, tapetsering, ombyggnad av kök och badrum.

Utomhus behöver tak, fasad, fönster och dörrar underhållas. Att byta tak eller putsa om fasaden kan kosta mycket så det är bra att ha den summan sparad när det är dags.

Värmesystemet kanske behöver bytas ut så småningom och om du har ett hus med källare eller torpargrund kan du behöva göra en dränering.